Blåsmusikpriset

Finalister 2018: Johan Söderholm slagverk, Jonathan Goodwin trombon och Magnus Holmander klarinett

FINAL i Berwaldhallen 13 januari 2019

Köp biljetter HÄRlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tävlande:
Jonathan Goodwin trombon
Magnus Holmander klarinett
Johan Söderholm slagverk

Arméns Musikkår
Andreas Hanson dirigent

Utav femtio sökande på träblåsinstrument, bleckblåsinstrument och slagverksinstrument som under hösten har provspelat för Kungl. Musikaliska akademiens nationella stipendiejuryer är tre framstående finalister korade. Finalen hålls i Berwaldhallen i Stockholm den 13 januari med Arméns Musikkår som värdorkester.

Om de tävlande:
Jonathan Goodwin
Jonathan Goodwin inledde sina trombonstudier vid Bishop Wordsworth’s School i Salisbury och genomförde sin kandidatutbildning vid Guildhall School of Music and Drama för bland andra Eric Crees och Peter Gane. Han belönades med Concert Recital Diploma för sin examenskonsert och turnerade efter examen med Europeiska Unionens Ungdomsorkester (EUYO). Jonathan fortsatte sedan sina studier i Tyskland och i Göteborg där han för tillfället studerar. Han är flitigt anlitad i de nordiska orkestrarna och är vikarierande alternerande solotrombonist i Göteborgsoperans orkester.

Magnus Holmander
Magnus Holmander är en av de mest framstående unga klarinettisterna i sin generation. Han har nyligen medverkat i produktionerna Dollhouse och Genesis med Martin Fröst runt om i norra Europa. Magnus har studerat vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm för Hermann Stefánsson och Emil Jonasson. Magnus är passionerat intresserad av ny musik och samarbetar återkommande med kompositörer som Rolf Martinsson, Anders Hillborg och Benjamin Staern. 2017 vann han tävlingen Ung & Lovande tillsammans med ackordeonisten Irina Serotyuk och under säsongen 2019/2020 kommer han att vara Sveriges representant som Rising Star med 21 konserter runt om i Europa.

Johan Söderholm
Johan Söderholm är en av Sveriges flitigast turnerande unga slagverkare. Han började sin bana i Strängnäs Kulturskola och Musikkonservatoriet i Falun där han redan under gymnasietiden tillsammans med sina studiekamrater började ge konserter på turné runt om i Sverige. Han är en av medgrundarna i slagverksensemblen GONG som 2015 vann Kammarmusikförbundets tävling ”Ung & Lovande”. Efter Gymnasiet har Johan studerat vid musikhögskolorna i Malmö och Köpenhamn och är frekvent anlitad som slagverkare i symfoniorkestrar i Sverige och Danmark.

Om priset:
Blåsmusikpriset utses vartannat år med start 2019. Vinnaren får, utöver stipendium från Kungl. Musikaliska akademien, ett antal solistframträdanden under två säsonger med Sveriges professionella blåsorkestrar. Priset innebär en unik möjlighet att exponera blåsmusiken som konstform och att lyfta fram den vinnande instrumentalisten tidigt i sin karriär.
Blåsmusikpriset riktar sig till de träblåsare, bleckblåsare eller slagverkare som är behöriga att söka Kungl. Musikaliska akademiens nationella stipendier.
Från Kungl. Musikaliska akademiens stipendieprov under september och oktober koras finalister som tävlar i en högtidlig final med någon av nätverkets symfoniska blåsorkestrar i början av 2019.

Pressbilder på de tävlande:
Johan Söderholm (Foto: Mathe Veian Andreassen)öppnas i nytt fönster
Jonathan Goodwin (Friköpt bild)öppnas i nytt fönster
Magnus Holmander (Foto: Christopher Hästbacka)öppnas i nytt fönster

 

Ansökan:

Blåsmusikikpriset söks vartannat år genom Kungl. Musikaliska akademiens Nationella stipendier. Träblåsare, bleckblåsare och slagverkare som uppfyller behörighetsreglerna för de nationella stipendierna kan söka.

Sista ansökningsdag är i maj 2020.

Blåsmusikpriset är instiftat av Nätverket för professionell Blåsmusik i Sverige.

Nätverket består av följande ensembler och organisationer:

Kultur i Väst

Kungl. Musikaliska akademien, Blasieholmstorg 8, SE-111 48 Stockholm, Sweden, adm@musikaliskaakademien.se, tel +46 8 407 18 00