Nyheter • Nu öppnar vi skattkammaren!
  Kungl. Musikaliska Akademiens skriftserie är en skattkammare med över 150 titlar, inklusive många spännande biografier. Som en del av akademiens 250-årsjubileum och #Musikensår2021 bjuder vi varje månad på en digital utgåva som kan laddas ner gratis från akademiens hemsida. Missa inte möjligheten att lära känna några av våra främsta musikskapare och största musikpersonligheter! Först ut är Görans Perssons biografi om Bo Linde i serien Svenska tonsättare .

  Läs mer


 • Folk och Kultur, Kungl. Musikaliska Akademien och Regional Musik i Sverige lyfter musikens år 2021
  Kungl. Musikaliska Akademien firar 250 år och gör det med ett musikens år hela 2021. För att lyfta jubileumsåret och musiklivet i en samhällelig kontext ingår nu Folk och Kultur och Kungl. Musikaliska Akademien ett partnerskap. Partnerskapet tar sig i uttryck genom ett nyskrivet invigningsuppförande och ett samtal mellan riksdagens talman Andreas Norlén och Kungl. Musikaliska Akademiens preses Susanne Rydén .

  Läs mer


 • Här är 2020 år nationella stipendier
  Nu är det klart vilka som tilldelas årets nationella stipendier från Kungl. Musikaliska akademien. Vi vill tacka samtliga sökande för en fantastisk stipendiehöst och hälsa alla välkomna till finalen i Blåsmusikpriset i mars 2021!

  Läs mer


 • Han skriver 250-årsjubileets musikaliska tema
  Tonsättaren och musikproducenten Fredrik Högberg har blivit tilldelad uppdraget att komponera ett jubileumstema till Kungl. Musikaliska Akademiens 250-årsjubileum, som kommer att klinga under hela “Musikens år 2021”. Temat är en jubileumsgåva från Rosenborg Gehrmans stiftelse och kommer att arrangeras för en lång rad ensembler med minst trettio inplanerade uppföranden under jubileumsåret.

  Läs mer


 • FST + Levande musikarv = sant
  Nu får medlemmarna i FST, Föreningen svenska tonsättare möjlighet att lägga upp information om sig själva och sina verk på Levande musikarv.

  Läs mer


 • Kungl. Musikaliska Akademiens Jubileumsbok ställer nya frågor till en anrik institution
  Under 2021 firar Kungl. Musikaliska Akademien 250 år, och som en start på firandet publiceras det första längre historiska verket om akademien på närmare 100 år, jubileumsboken “250. Kungl. Musikaliska Akademien 1771 – 2021”. Boken, som ges ut av Gidlunds förlag, berättar historier om akademien som tar upp nya perspektiv och ger det svenska musiklivet kontur.

  Läs mer


 • Årets Wållgrens-stipendiater
  Årets Gunn Wållgren-stipendiater är skådespelaren Pierre Wilkner och operasångerskan Anne Sofie von Otter.

  Läs mer


 • Utlysning av praktikplatser 2021
  Gör praktik hos oss och var med om akademiens 250-årsjubileum och Musikens år!

  Läs mer


 • Årets musikaliska medaljörer
  Medaljen för Tonkonstens Främjande är Kungl. Musikaliska akademiens främsta utmärkelse. Den tilldelas högt förtjänta personer för betydande insatser i svenskt musikliv. Årets medaljörer är Ingrid Hammarlund, Bernt Lysell, Marie Selander, George (Jojje) Wadenius och Lennart Åberg

  Läs mer


 • Klara Andersson och Johanna Wallroth belönade
  Klara Andersson tilldelas årets Rosenborg-Gehrmans studiestipendium på 150 000 kronor och Johanna Wallroth får ta emot Håkan Mogrens stipendium på 125 000 kronor.

  Läs mer


 • Pedagoger och musikforskare belönade
  Fyra pedagoger och två musikforskare belönas för sina enastående insatser för musiklivet.

  Läs mer


 • Britta Byström tilldelas Sveriges största tonsättarpris
  Det Stora Christ Johnson-priset på 180 000 kronor är Sveriges största tonsättarpris. Det går i år till Britta Byström för dubbelkonserten Infinite Rooms . Malin Bång får ta emot det Lilla Christ Johnson-priset på 60 000 kronor för sitt verk Splinters of Ebullient Rebellion.

  Läs mer


 • Högtidssammankomsten öppen för alla digitalt
  Som en avspark inför Kungl. Musikaliska akademiens 250-årjubileum kommer akademiens årliga högtidssammankomst för första gången vara helt öppen för allmänheten. Den 30 november kl 19.00 bjuder akademien in till en digital högtid med livemusik, utdelning av priser, medaljer och kärnfulla tal.

  Läs mer


 • Håkan Hardenberger och Christer Bothén prisade
  Årets Interpretpris och Jazzpris går till två virtuoser och starka musikaliska personligheter som berikat repertoaren för sina instrument.

  Läs mer


 • Öppet brev ang Göteborg Wind Orchestra
  Kungl. Musikaliska akademien skriver ett uppskattande och uppfordrande öppet brev till Göteborgs Stad med anledning av framtiden för Göteborg Wind Orchestra.

  Läs mer


 • Tonsättaren Britta Byström skriver blåsarverk för Musikens år 2021
  Med anledning av Kungl. Musikaliska akademiens 250-årsjubileum och Musikens år 2021, lanseras ett blåsmusikverk av tonsättaren och kompositören Britta Byström. Byström har inspirerats av fåglarnas språk i Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige och verket är specialskrivet för att kunna spelas av landets samtliga professionella blåsorkestrar och musikkårer.

  Läs mer


 • Extra stipendier ur Albin Hagströms minnesfond
  Stiftelsen Albin Hagströms minnesfond delar ut ytterligare fem stipendier för år 2020.

  Läs mer


 • Öppet brev till rektor för Luleå tekniska universitet
  Akademien ser med oro på att universitetet planerar att lägga ner sin ämneslärarutbildning i musik.

  Läs mer


 • Här är finalisterna i Blåsmusikpriset 2021
  Tävlingen Blåsmusikpriset är tillbaka! Under 2021 år arrangeras Sveriges största tävling för solister på blås- och slagverksinstrument som en del av Kungl. Musikaliska akademiens 250-årsjubileum tillsammans med Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige.

  Läs mer


 • Dags att söka till Bernadotteprogrammet
  Sista ansökningsdag 20 januari 2021

  Läs mer


 • Urpremiär för Laura Netzel
  Mer än 100 år efter sin tillkomst är det äntligen dags för Laura Netzels pianokonsert att få sin urpremiär. 24 oktober framförs verket av Norrköpings symfoniorkester med Peter Friis-Johansson som solist, Ryan Bancroft som dirigent och med en utgåva i Levande musikarv gjord av Klas Gagge på notställen. Konserten streamas helt gratis.

  Läs mer


 • Stina Ekblad ny hedersledamot

  Läs mer


 • Dags att söka Hagströmstipendiet
  Sista ansökningsdag 17 december

  Läs mer


 • Nio nya ledamöter invalda
  Fyra svenska och fem utländska ledamöter valdes in vid akademiens senaste sammankomst.

  Läs mer


 • Vad finns kvar när pandemin är över?
  Debattartikel 2020-10-07 i Expressen om avsaknaden av samtal kring kulturlivets djupare betydelse för samhället i svallvågorna av Covid-19.

  Läs mer


 • Eric Ericson Award återlanseras
  Världens mest prestigefulla tävling för unga kördirigenter arrangeras av Sveriges Radio, i samarbete med Kungl. Musikaliska Akademien och Europeiska radiounionen (EBU) under Musikens år 2021.

  Läs mer


 • Dags att söka lokala stipendier
  Sista ansökningsdag 16 oktober 2020

  Läs mer


 • Uttalande efter historisk kultursatsning
  "Det är mycket glädjande och välkommet att regeringen tillsammans med samarbetspartierna igår kunde presentera förslag till mycket kraftiga tillskott för kulturen i sin extra ändringsbudget."
  Kungl. Musikaliska akademiens preses Susanne Rydén och Ständige sekreterare Fredrik Wetterqvist uttalar sig efter beskedet om att regeringen utlovar 3,4 miljarder i extra stöd till kulturen.


  Läs mer


 • Årets Hagströmstipendiater belönade
  200 000 kronor tilldelas unga gitarrister och dragspelare när Albin Hagströms minnesfond delar ut 2020 års stipendier.

  Läs mer


 • Tonsättarpris till Jesper Nordin
  Jesper Nordin tilldelas årets Carin Malmlöf-Forsslings pris om 90 000 kronor. Vid årets Alfvéndag, som firades digitalt, fick även Agnes Lax, Josefin Fransén, Daniel Alin och Filippa Hedberg ta emot stipendier.

  Läs mer


 • Dags att söka stipendier
  Den 1 oktober är sista dag att ansöka om följade stipendier:
  - Stipendier för musikforskning
  - Olu-Birgit Jeppssons fond för musikterapi


  Läs mer


 • Brev till kulturministern
  "De ekonomiska konsekvenserna är extremt kännbara och vi ser med oro hur musiker tvingas lämna sitt konstnärskap och hur arrangörsnät kämpar för sin överlevnad."
  Kungl. Musikaliska akademien skriver ett öppet brev till kultur- och demokratiminister Amanda Lind om den allvarliga situationen för kultur- och musiklivet med anledning av coronaepidemin.


  Läs mer


 • Årets Frykbergstipendiater utsedda
  Blåsarna i Västerås Sinfonietta, Barock Avenue, Johanna Sjunneson, Magnus Lanning, Rolf Landberg, Olof Ericsson, Miranda Sundström Freese och Harald Edin är de lyckliga mottagarna av årets Sten Frykberg-stipendier.

  Läs mer


 • Här är årets ensemblestipendiater
  Fyra ensembler tilldelas fortbildningsstipendium i ensemblespel när Kungl. Musikaliska akademien tidigarelägger och utökar dessa stipendier med anledning av Covid-19.

  Läs mer


 • Nya medlemmar i Unga tankar om musik
  Tankesmedjan Unga Tankar om musik (UTOM) väljer nu in elva nya medlemmar från ett brett spektrum av musikbranschen. UTOM når med detta fjärde inval sitt fulla medlemsantal, och sedan starten 2016 har drygt 40 medlemmar valts in.

  Läs mer

Kungl. Musikaliska akademien, Blasieholmstorg 8, SE-111 48 Stockholm, Sweden, adm@musikaliskaakademien.se, tel +46 8 407 18 00