Biografier, Monografier

Georg Riedel – jazzmusiker och kompositör

Få musiker har arbetat på ett så brett, händelserikt och varierande verksamhetsfält som Georg Riedel. Från början av 1950-talet och fram till idag har han hört till de främsta svenska musikerna. På 60-talet var han med och skapade musikhistoria med bearbetningar av svensk folkmusik, ”jazz på svenska”.

Han har komponerat för jazzmusiker, barn, symfoni- orkestrar och körer. Sånger som alla i vårt land känner, balettmusik, opera, musikal, kyrkomusik. Men främst för jazzensembler där han ofta själv medverkat.

För att spegla hela denna bredd porträtteras Georg Riedel i fyra kapitel: om jazzen, om barnsången, om körmusiken och det judiska, och slutligen om det klas- siska arvet.

Författare är jazzhistorikern Jan Bruér, kännare av inte minst svensk jazz från 50- och 60-talet; Gunnel Fagius, en av vårt lands främsta företrädare för barn och sång; Sofia Lilly Jönsson, tidigare musikkritiker i Svenska Dagbladet, numera frilansande skribent med religion, teologi och musik som sina ämnen; slutligen Martin Nyström, Dagens Nyheters huvudkritiker för klassisk musik och opera.

Boken är rikt illustrerad och innehåller två CD med inspelningar från 70 år. Många av inspelningarna har aldrig tidigare varit utgivna.

Författare: Jan Bruér, Gunnel Fagius, Sofia Lilly Jönsson och Martin Nyström.

Förlag: Bo Ejeby Förlag.
Utgivningsår: 2020
Säljs i bokhandeln.

Kategorier